Дизайн на гардероб за малка спалня

Рационалното планиране на пространството в малката спалня е необходимост. Дизайнът и големината на мебелите, както и тяхното разположение са от първостепенно значение за оформянето на функционална и уютна спалня, която разполага с удобно легло и много място за съхранение. Изборът на индивидуален дизайн за гардероба винаги е най-добрата стратегия, особено когато стаята е със скромни размери.

Линеен гардероб с плъзгащи врати

Компактен линеен гардероб с плъзгащи врати е отлично решение за малката спалня. Изработен по индивидуален проект, с ширина от стена до стена и височина от пода до тавана, гардеробът усвоява напълно предвиденото за него пространство и предоставя възможно най-много място за прибиране на дрехи, обувки и аксесоари.

Линеен гардероб с плъзгащи врати с дървесен декор
За разлика от стандартните, плъзгащите врати не отнемат ценна площ от малката спалня, тъй като за тях не е необходимо свободно място за отваряне и затваряне. С избора на подходящ дизайн и цвят за плъзгащите врати, те могат дискретно да се слеят със стените. Моделите в ярки цветове се открояват и са страхотно решение за създаване на контраст в интериора на малката спалня. Вратите с дървесен декор внасят усещане за стил, уют и топлина.

Използване на стената зад леглото

Понякога рационалното усвояване на пространството в малката спалня изисква нестандартни решения. Функцията на гардероб може да изпълнява и П-образна конструкция, изградена около горната табла на леглото. В затворени високи модули с лостове за закачалки, разположени от двете страни на леглото, могат да се поместят висящите дрехи. Изградени над тях рафтове са идеалното място за сгънати дрехи, а в чекмеджета в долната част могат да се подредят дребни принадлежности. Средната част на П-образната конструкция може да включва затворени модули или окачена етажерка за книги, декорации и други вещи.

Този необичаен дизайн на гардероба спестява място в малката спалня, като същевременно предоставя достатъчно възможности за съхранение на дрехи и аксесоари. Ако е проектирана креативно, П-образната конструкция около леглото ще изглежда елегантно и няма да натоварва визуално пространството.

Ъглов гардероб с плъзгащи врати

Невинаги стандартният линеен гардероб е най-доброто решение за малката спалня. Понякога Г-образният дизайн на гардероба е по-подходящ, тъй като може да оползотвори пространство в ъгъла на стаята, което би останало неизползвано, и същевременно да предостави повече място за съхранение. Ъгловият гардероб с плъзгащи врати от пода до тавана усвоява изцяло наличното пространство във височина, благодарение на което мястото за съхранение се увеличава максимално.

Ъглов гардероб с огледални плъзгащи врати
Удобно решение за ъгловия гардероб са огледалните плъзгащи врати. Освен че изпълняват чисто практична функция, те уголемяват оптически тясната спалня и я изпълват с повече светлина. Подобен ефект може да се постигне и с гардеробни врати от цветно стъкло, чиято гланцова повърхност отразява и разпръсква светлината из помещението.

Цвят на гардеробните врати

Гардеробът с черни стъклени врати е дръзко и стилно решение за малката спалня. Ако се съчетае с топли светли тонове на стените и мебели от дърво в естествен цвят, стаята ще изглежда уютна и приветлива.

Ярките цветове са често прилаган дизайнерски трик за отвличане на вниманието от несъвършенствата на интериора. Гардеробът с червени стъклени врати е ярък фокус, който придава характер на малката спалня, решена основно в светли цветове.

Линеен гардероб с плъзгащи врати с фриз
Едноцветните плъзгащи се врати от ламинирано ПДЧ или от МДФ с гланцово или матово покритие са идеален избор за монохроматични интериори или за малки спални в светли неутрални тонове. Вратите на гардероба могат да бъдат изработени и с ефектен фриз в контрастен свеж цвят, който да разчупи еднообразната визия на декора.

Изработеният по индивидуален проект линеен или ъглов гардероб с плъзгащи врати осигурява възможно най-много място за съхранение в малката спалня. Значително по-лесна е организацията на дрехите, обувките и аксесоарите, когато вътрешното разпределение на гардероба е съобразено с личните нужди. Възможността за избор на уникален дизайн за гардеробните врати спомага за постигането на оригинален интериор в малката спалня.


« Назад към всички публикации