Дзен спални, които носят спокойствие във вашия дом

Когато чуем за японската дзен концепция в интериорния дизайн, първото нещо, за което се сещаме, е чувството на спокойствие, тишина и отдих, но често нямаме идея как точно да ги възпроизведем в собствения си дом. В тази статия ще ви разкажем как най-лесно да пресъздадете дзен стила в своята спалня. За целта е необходимо да обърнете внимание на някои неща и да почерпите вдъхновение от няколко идеи.

Един от основните принципи е да се придържате към семпъл и изчистен вид на своята спалня. Сведете орнаментите и декорите до минимум и не отрупвайте спалнята си с непотребни дреболии само защото ги имате подръка.

След това се опитайте да премахнете електронните устройства., тъй като те не се вписват изцяло в дзен декорацията. Възможно е да ви се наложи да се откажете от идеята за телевизор или компютър в спалнята. Ако все пак решите, че искате телевизор, го поставете в някой дискретен ъгъл или го скрийте в специално пригоден за целта шкаф.

Поддържайте атмосферата в спалнята свежа и успокояваща с помощта на различни стайни растения. Цветята чудесно се справят със задачата да пречистват въздуха и могат да се използват по хиляди начини. Ако държите да останете верни на японския дух, можете да използвате бонзай дръвчета.

Заложете на естествени, светли на цвят и меки платове, за да придадете на стаята уютен и привлекателен вид. Можете да използвате лен и вълна и да ги съчетаете с други елементи от декора на спалнята като пердетата и щорите.

Колкото до цветовете, препоръчваме да използвате земни нюанси. Дзен  декорите не се славят с особена топлина, но винаги са успокояващи и отпускащи. Създайте визуална последователност между всички елементи в интериора на стаята – от стените през мебелировката до пода. Ако държите да има и малко цветове, то можете да използвате различни нюанси на любимия си цвят или пък два близки и подхождащи си тона.

Когато говорим за дзен, всичко в интериора трябва да е максимално изчистено и лишено от почти всякакви орнаменти. За гардеробите в спалнята препоръчваме да използвате големи вградени в ниша модели с плъзгащи врати. Те са функционални, събират много багаж, но в същото време не нарушават атмосферата в стаята и са доста характерни за японския интериорен дизайн. Това ги прави идеални за спални, в които се залага на дзен стила.

Потърсете легло, което е направено от естествени материали и текстури, и по този начин ще подчертаете дзен усещането в своята спалня.

Както вече споменахме, простотата има много важно значение за дзен интериора. Няколко внимателно подбрани декоративни елемента ще създадат хармоничния вид, който искате да пресъздадете. Един от най-добрите начини да направите своята дзен спалня визуално интересна е като поставите по-голяма картина или пано на някоя от стените. По този начин ще запълните голяма част от стената и ще създадете фокусна точка за цялата стая.


« Назад към всички публикации