Гардеробни стаи: правила за проектиране, които да следвате

Най-добрият подход, когато обмисляте изграждането на гардеробна стая в дома си, е още преди проектирането да решите от какви модули ще имате нужда за облеклото и аксесоарите си. В зависимост от размерите и количеството на дрехите, както и от начина на съхранение, ще ви трябват точно определен брой отделения с лостове, рафтове и чекмеджета.

Отделете време и съставете примерен списък на необходимите ви елементи още преди да се срещнете с вашия дизайнер. Така ще улесните проектирането на гардеробната стая и ще се сдобиете с функционално и добре организирано място за вещите си. Ето няколко насоки, които да следвате, когато планирате дизайна на гардеробната стая.

Гардеробна стая по проект

Съобразете се с размерите на дрехите си

Като първа стъпка прегледайте дрехите си и решете кои от тях ще съхранявате висящи на закачалки и кои сгънати на рафтове. Това е необходимо, за да сте сигурни, че ще изберете възможно най-доброто разпределение на гардеробната стая.

Дълбочината на гардеробните шкафове и откритите модули варира от 36 до 60 сантиметра. Повечето дрехи, които се съхраняват окачени, включително ризи, блузи, якета и палта, ще се поберат в отделение с дълбочина 60 сантиметра. Всички модули с по-малка дълбочина невинаги ще паснат на облеклото ви.

Заедно с вашия дизайнер ще изберете оптималното разпределение на новата гардеробна стая в зависимост от видовете дрехи и начина на съхранение. Ето примерни размери на дрехите, които е добре да имате предвид:

  • Сгънатите пуловери заемат от 23 до 38 сантиметра на ширина.
  • За палтата може да са необходими до 173 сантиметра във височина.
  • Панталоните и дънките изискват до 127 сантиметра вертикално пространство и до 64 сантиметра, когато са сгънати.
  • За полите трябва да предвидите до 115 сантиметра във височина.

Включете оптималния брой секции с един и два лоста

Ако имате повече блузи и ризи, отколкото рокли, уверете се, че сте предвидили достатъчно отделения с два успоредни лоста, разположени един над друг. За дългите зимни палта и якета трябва да включите модул с единичен лост, монтиран нависоко. Панталоните могат да се съхраняват сгънати на закачалки в отделение с два лоста.

В случай че имате много ежедневни и вечерни рокли, пребройте ги, за да знаете колко място ви трябва за тях. Ако не разполагате с много от този тип дълги дрехи, заложете на повече секции с двойно окачване. Това ще ви помогне да увеличите максимално пространството за съхранение.

В гардеробните стаи по проект, предназначени за мъже, обикновено не са необходими много модули с един лост, освен когато колекцията от дрехи включва и дълги палта. Добавянето на повече секции с два лоста е по-добър вариант за мъжкия гардероб, съставен предимно от ризи, сака и панталони.

Гардеробна стая по проект

Ако имате място, добавете остров

Островните шкафове са луксозно допълнение към всяка гардеробна стая. За удобно преминаване покрай острова ще е необходимо да оставите достатъчно разстояние между него и стенните елементи. 90 сантиметра свободно пространство от всяка страна на острова е идеалният вариант, но можете да оставите 76 или 60 сантиметра, ако помещението е по-малко. Това означава, че са необходими поне 305 сантиметра на ширина, за да вместите остров в гардеробната стая. За да има 90 сантиметра разстояние между острова и стенните модули, ще е необходима ширина от 365 сантиметра.

Включете подходящи модули за обувките

Заложете на достатъчно широки рафтове за обувки, за да съхранявате удобно колекциите си. Един чифт дамски обувки обикновено е с ширина от 14 до 25 сантиметра, а мъжкият чифт е широк от 17 до 27 сантиметра. На рафтовете трябва да има достатъчно линейно пространство за разполагане на чифтовете. Най-доброто правило е да оставите от 18 до 30 сантиметра ширина на чифт.

Включете в гардеробната стая и високи рафтове за съхранение на ботуши. Ботите до глезена са с височина от минимум 8 сантиметра, а високите ботуши до средата на прасеца и коленете могат да варират от 23 до 43 сантиметра.

Не забравяйте за аксесоарите

Чантите можете да прибирате под висящите дрехи в отделение с лост или на рафтове. Малките чанти ще съхранявате най-практично, ако ги подредите в разположени на горните рафтове кошници или прозрачни кутии.

Чекмеджетата са най-удобни за съхранение на бижута и дребни аксесоари като колани, шалове и вратовръзки. Разделителите помагат за създаване на добре организирано пространство в чекмеджетата, където всеки аксесоар е разположен в свое собствено отделение.

Изберете най-добрата конфигурация от елементи за гардеробната стая, като включите достатъчно отделения с лостове и рафтове за сгънати дрехи, съобразени с вашите нужди. Добавете чекмеджета за дребните аксесоари и бижута. Не пропускайте да предвидите и удобни рафтове за обувките. Ако разполагате с пространство, добавете остров, за да си осигурите още място за съхранение и практичен плот за сгъване и подреждане на дрехите.


« Назад към всички публикации