Интериорни плъзгащи врати

Какво представляват интериорните плъзгащи врати?


Интериорната плъзгаща врата се състои от плоскост, прикрепена към релси с механизми за горно или долно водене. Тя се плъзга по направление на релсите, успоредно на стената, при което се отваря и затваря. Интериорните плъзгащи врати могат да бъдат с едно или с две крила, в зависимост от помещението и вашите предпочитания и нужди.


Друг вариант на интериорните плъзгащи врати са така наречените pocket doors, при които водещите релси и механизмите са вградени в стената. По този начин при отварянето си, плоскостта се плъзва в стената, оставайки изцяло скрита.


Как функционират плъзгащите врати?


Плъзгащите врати се отварят и затварят като крилото на вратата се движи по специални хоризонтални профили. Тъй като тежестта на вратата се поема изцяло от ролковите механизми, монтирани в горната й част, осигуряването на стабилна конструкция е от основно значение. Ако вратата е твърде тежка, може да се окаже, че се отваря много трудно или да се огъне извън релсите. Ето защо, голяма част от плъзгащите врати имат направляващи релси и в долната си част. Това обикновено се осъществява чрез пластмасов профил вграден в пода. По този начин се предотвратява нестабилното движение на вратата и нейното измятане. При някой модели в основата могат да бъдат включени и ролкови механизми.


Важен елемент в конструкцията на плъзгащите врати са стоперите. Те се монтират в краищата на направляващите релси и предотрватяват плъзването на плоскостите извън водачите.


Къде се използват плъзгащите врати?


Плъзгащите врати имат изключително широко приложение в съвременните интериори. Те могат да бъдат използвани като интериорни врати за всяко помещение. Много подходящи са като алтернатива на душ-кабините. Гардеробите с плъзгащи врати също намират огромно приложение. До голяма степен популярността им в интериора се дължи на тяхната функционалност и на малкото пространство, което изискват.


Освен като интериорни, те могат да бъдат използвани и като екстериорни врати. Стъклените плъзгащи врати са отличен избор за терасата или верандата. Те създават прекрасен изглед и осигуряват навлизането на естествена светлина в помещението. Стъклото обаче е добър проводник на топлина. Ето защо, преди да се спрете на стъклените плъзгащи врати, добре е да помислите какви ще бъдат топлинните загуби през зимните месеци. За щастие съвременните производители предлагат варианти на стъклени плъзгащи врати с двоен стъклопакет и разнообразни видове рамки.


Съществува ли разнообразие от модели на плъзгащи врати?


Безспорно. Материалът и за плоскостите и рамките, размерите и видът на конструкцията на плъзгащите врати зависят най-вече от личните ви нужди и предпочитания. В нашия продуктов каталог  можете да откриете изключително разнообразни решения за вашите плъзгащи врати. Фирмата предлага дизайн на врати и по индивидуален проект.
« Назад към всички публикации