Изборът на врата към верандата

Вратата към верандата трябва да е не само привлекателна. Тя трябва да помага за изолацията, така че да не се изразходва излишна енергия, когато се отваря и затваря. Изолирането от външния шум, ако живеете в район с интензивно движение, също е важно изискване.

Френска врата

Френската врата заема цялата стена. Остъкляването, заемащо цялата й площ, дава възможност за влизане на много светлина. Панорамата, която се открива, си заслужава избора на този вид врата, особено ако от верандата се излиза на двор, пълен с цветя и зеленина. Самата стая с френска врата изглежда по-голяма и уютна с просторността си.

Нека разгледаме и недостатъка на този вид врати. Те се отварят навън или навътре и следователно трябва да има достатъчно пространство за отваряне и затваряне. Това изискване не може да се спази, ако няма достатъчно място.

Плъзгаща врата

Вратата, отваряна и затваряна чрез плъзгане, е подходяща и за по-малки пространства. Отварянето се извършва чрез плъзгане, с механизми за горно и долно водене. Изолацията, която се постига, е по-добра, отколкото при френска врата – плъзгащата врата не заема задължително площта на цяла стена.

Ако искате да се наслаждавате на гледките отвън, изберете плъзгаща врата със стъклени панели. Вратите със стъклени панели допринасят за "увеличаване" на пространството. Така, освен че с прибирането в стената плъзгащите врати със стъкло пестят пространство, те създават и илюзия за по-голяма просторност благодарение на щедро проникващата през тях дневна светлина. Естествената светлина е желано допълнение към интериора, а с плъзгащи врати със стъклени панели проникването й в стаята в по-голямо количество е гарантирано.

Плъзгащите врати са предпочитано решение и за отделяне едно от друго на помещения с различна функция. Интериорните портални врати могат да се впишат във всяко пространство благодарение на разнообразието от дизайни и цветове, в които се предлагат.

портална плъзгаща врата

Плъзгащата врата е удобна, когато излизате често на верандата

Ако планирате чести събирания на верандата и в градината с приятели, плъзгащата врата е най-удобното решение. За събирания и обеди или вечери на въздух през вратата ще преминават много хора. Плъзгащата врата ще улесни това преминаване.

За събиранията на верандата или в градината често се налага да се пренасят и играчки и принадлежности на децата. Това също се улеснява с поставянето на плъзгаща врата.

Лесно проветряване с плъзгаща врата

Ако стаята към верандата е с малко на брой прозорци, проветряването може лесно да се осъществява с отваряне на плъзгащата врата. Така може да пестите и като използвате по-малко време климатика за охлаждане.

Можете спокойно да използвате пространството до вратата

Докато при отварящата се навън или навътре врата пространството около нея от двете страни трябва да е свободно, за да не пречи на използването й, инсталираната плъзгаща се врата не поставя такова ограничение. И от двете страни можете да използвате пространството за мебели, закачалки, етажерки и други места за съхраняване на различни принадлежности. Много удобно е поставянето на шкафче с необходимата посуда и прибори отвън на верандата, до вратата. Така лесно ще вземате необходимите неща за подреждане на масата и ще можете да съхранявате и играчки и принадлежности на децата, които да са подръка.

Плъзгащата се врата към верандата е удачният избор

С плъзгаща се врата към верандата пестите място, удобна е за проветряване, лесно се затваря и отваря, без да се налага да местите неща, оставени край нея. С плъзгаща се врата със стъклени панели внасяте допълнителна светлина и пространственост.


« Назад към всички публикации