Как да превърнете спалнята в перфектната зона за почивка

Декорирането на спалнята зависи от личните предпочитания по отношение на цветовата палитра и интериорното оформление. Днес се предлагат мебели за спалня в различни дизайнерски стилове, сред които всеки може да открие подходящото обзавеждане за своето помещение, независимо дали то е с малка или голяма площ. Преди всичко обаче спалнята е мястото от дома, предназначено за пълноценна почивка и здравословен сън. Ето няколко съвета как да декорирате и мебелирате спалнята, за да създадете успокояваща атмосфера в нея.

Непрозрачни щори за прозорците
Непрозрачните щори са отлично решение за прозорците в спалнята. Нашият организъм се възстановява, докато спим, а за да е напълно ефективен този процес, се нуждаем от тъмнина по време на съня. Днес на пазара се предлагат много модели щори за прозорци, които осигуряват необходимото уединение през деня и максимален комфорт и тъмнина през нощта.


Успокояваща цветова схема
Много собственици на жилища препочитат топлите цветове пред студените. Когато обаче става дума за декориране на спалнята, хладните цветове са по-подходящи. Синьото, лилавото и студените нюанси на сивото предразполагат към почивка и са добър избор за създаване на успокояваща атмосфера в спалнята. Топлите тонове в повечето случаи имат стимулиращ сетивата ефект, поради което не се препоръчват за спалнята.

Минимален декор
Макар очите ни да са затворени по време на сън, ако спалнята е претъпкана с мебели и аксесоари, или ако е неподредена, може да ни е трудно да заспим. По тази причина е добре да изберем обзавеждане за спалня, съобразено с размерите на помещението, така че около леглото да има достатъчно свободно пространство. Необходимо е също така гардеробът в помещението да е достатъчно голям, за да можем да приберем в него всички дрехи и други вещи, и така до постигнем по-спретнат вид на спалнята, който е предпоставка за по-спокоен сън.

Правилно разположено легло
В повечето съвременни спални леглото е фокусната точка в помещението и по тази причина е важно да откриете най-подходящото място за него в стаята. Препоръчително е да го позиционирате така, че то да бъде първото нещо, което виждате, когато влезете в стаята. Ако обаче вашата спалня разполага с голям прозорец, от който се разкрива красива гледка, по-добре е да разположите леглото на място, от което ще можете да й се наслаждавате. В този случай непременно трябва да си подсигурите затъмнителни щори за прозорците, за да можете да контролирате проникващата в спалнята светлина.


Без техника в спалнята
За да предразполага спалнята към спокоен сън, в нея не трябва да има телевизор, компютър и уреди за упражнения. Ако искате да превърнете спалнята в перфектната зона за почивка, не обособявайте в нея работен кът или домашен офис.

Ако се нуждаете от ново обзавеждане за спалня, кликнете ТУК и разгледайте мебелите за спалня на Sogal Furniture.


« Назад към всички публикации