Как да разнообразим интериора на жилището си с плъзгащи врати

 В миналото плъзгащите врати най-често се използвали в градините и балконите, но в днешно време тези красиви предложения намират все по-голямо приложение в интериорния дизайн и започват да изземат функциите на своите обикновени братовчеди. Днес все повече и повече хората търсят уникалността за своите жилища и поставянето на врати с плъзгащи механизми е един от най-добрите начини да получите търсената функционалност и индивидуалност на вашето жилище.

Килери

Едно от най-вероятните места, където можете да срещнете врата с плъзгащ механизъм в интериорния дизайн, е килерът на дома. Вратите с такива механизми значително улесняват използването на килерите, особено ако сте се натоварили с много багаж, който да скриете там, което ги прави особено атрактивно и практично решение. Те позволяват лесен достъп до пространството зад тях и могат да добавят дълбочина на стаята отпред, ако вратата е с огледална повърхност. Чрез използването на тази огледална повърхност може да създаде визуална измама и стаята да изглежда много по-голяма и просторна, отколкото е в действителност, а това е качество, с което нито една от вратите на панти не могат да се похвалят.

Банята

В много съвременни интериори плъзгащите врати заменят завесите за баня. Те са лесни за почистване, имат по-висока функционалност от завесите и изглеждат далеч по-модерни. Поставянето на плъзгаща врата в банята означава и край на досадното сваляне и поставяне на лайнера и завесата.

Джобни врати

„Джобните“ врати представляват еднопанелни интериорни плъзгащи врати, които се монтират на мястото на обикновените врати, но се издърпват директно от стената, а след това се връщат обратно вътре в нея, когато не са нужни. Най-широко приложение намират в кухните и килерите, защото спестяват много място и елиминират възможността от съприкосновение с вратата, когато се изнася храна или връщат чинии. Те изглеждат значително по-добре от обикновените врати с панти и децата много ги харесват. Те са малко по-трудни за инсталиране заради необходимостта от „джоб“ в стената, но определено си заслужават.

Разделители на стаи

Японският интериорен стил използва плъзгащи врати от векове. Американският модел със стъклени врати изглежда много по-добре от оригиналния с оризова хартия, но принципът на ползване е същият. Врата, която служи за разделител на стаи, може да освободи много пространство и да добави завършеност на стаята. Също така може да осигури необходимото усамотение в стаи, които трябва да изпълняват няколко функции едновременно.

Вградени гардероби с плъзгащи врати

Все повече и повече популярност набират вградените гардероби с плъзгащи врати. Те са изключително красиви и естетически. Ако вашата спалня разполага с ниша, която не позволява поставянето на обикновен гардероб, инсталирайте няколко етажерки и шкафчета и скрийте съдържанието им зад красива плъзгаща врата. По този начин ще получите същата функционалност като при големите гардероби на далеч по-достъпна цена. Ако имате много дрехи и обикновен гардероб не ви е достатъчен, можете да си обособите гардеробна стая или дрешник. И в двата случая плъзгаща врата ще ви свърша перфектна работа и в същото време ще добави естетика към стаята.

Споменаването на плъзгащите врати повдига някои въпроси, но днешните механизми са на светлинни години напред от предшествениците си. Ако са инсталирани правилно и с високо качество, те могат да ви служат с години и дори десетилетия без да дадат, какъвто и да било дефект.


« Назад към всички публикации