Как да усвоите максимално пространството в малък дрешник

Разполагате с място за малък дрешник, но не знаете с каква комбинация от модули ще можете да оползотворите най-добре пространството. Съветите на опитните специалисти в дизайна на гардероби и гардеробни стаи със сигурност ще ви помогнат да изберете най-подходящото решение за вътрешното разпределение, което не само усвоява пълноценно наличното място, но е съобразено и с вашите индивидуални нужди и предпочитания за съхранение на дрехите и аксесоарите.

Ако искате да превърнете заделеното за гардероб пространство във функционален дрешник, заложете на две основни стратегии: вътрешно изграждане по индивидуален проект и креативни техники за съхранение на вещите. Персонализираният дизайн винаги е отлично решение, и най-вече когато не разполагате с много място за дрешник.

Дрешник по проект

Изработката по поръчка на елементите за малкия дрешник е идеалният начин да се усвои изцяло наличното пространство и да се увеличат максимално опциите за съхранение на дрехи, обувки, бельо и аксесоари. Опитният дизайнер може да предложи варианти за оползотворяване на ъглите, така че те да не останат неизползвани.

Заложете на рационално разпределение на малкия дрешник

Дрешникът трябва да има четири основни зони: отделение с лост за дълги висящи дрехи, отделение с два лоста за къси окачени дрехи, рафтове за сгънати дрехи и широки рафтове най-горе. Тези четири компонента са ключови за добре проектирания дрешник. В конфигурацията могат да се вместят и чекмеджета, както и затворени отделения за подреждане на по-дребните вещи.

В случай че пространството е съвсем малко, може да изберете само две от основните функции – рафтове и отделение с два лоста за окачени дрехи, разположени един над друг.

Използвайте изцяло пространството във височина

За да има повече място за съхранение в малкия дрешник, поръчайте вътрешно разпределение, което усвоява напълно пространството от пода до тавана. Така ще разполагате с по-голям брой рафтове и чекмеджета. Помислете също за комбиниране на два вида решения за съхранение във височина, като например чекмеджета в основата и рафтове в горната част. Друг вариант е отделение с лост за къси окачени дрехи, разположено над чекмеджета в основата.

Добавете контейнери и кошници

Увеличаването на пространството за съхранение не е достатъчно, за да бъде напълно функционален малкият дрешник. Необходим е и лесен достъп до вещите в него. Контейнерите и кошниците винаги са добро решение за организиране на принадлежностите, особено за тези, които стоят на горните рафтове. По-практично е да подредите вещите в кошници, които лесно можете да свалите долу и да вземете каквото ви трябва.

Гардеробна стая по проект

Заложете на тънки закачалки

Не пропускайте да помислите и за оптималната организация на дрехите в отделенията с лостове за закачалки. Обемистите закачалки заемат повече място и не са най-добрият избор за къси лостове. Със сигурност ще успеете да приберете повече дрехи в малкия дрешник, ако използвате тънки закачалки.

Подредете дрехите според честотата на обличане и сезона

Практичната подредба на дрехите също е от значение за удобството на дрешника. Съхранявайте дрехите, които обличате по-рядко, в дъното на рафтовете, а ежедневните – отпред. Ако е възможно, дръжте обемистите палта и якета извън дрешника, тъй като заемат много пространство. Вакуумните торби за дрехи са чудесен начин да спестите място. Съхраняваните в тях дрехи извън сезона могат да бъдат подредени в задната част на дрешника или на най-горните рафтове.

Сгъването на тениските и пуловерите е предпочитано решение за съхранението им, тъй като пести място. Освен на рафтове може да ги подредите и в чекмеджета или телени кошници, които улесняват избора на облекло за деня.

Рационалното усвояване на малкото пространство е ключът към оформянето на функционален дрешник. Ако не сте сигурни дали идеите ви за вътрешното разпределение са най-доброто решение, обърнете се към специалисти в проектирането, изработката и монтажа на гардероби и дрешници. С професионалния си подход към усвояването на пространството, те ще съумеят да изготвят удобна конфигурация, с възможно най-много място за съхранение.


« Назад към всички публикации