Как умело да подберем тъмни тонове за декора на дома

За да се постигне светъл и просторен интериор, е необходимо цветовете и мебелите в помещението да са подбрани и аранжирани балансирано. Безспорно със стени, боядисани в бледи тонове, и обзавеждане със светли повърхности, отразяващи естествената светлина, може да се внесе усещане за лекота и простор в декора. Няма да сгрешите обаче, ако вмъкнете в избраната за дома палитра тъмни цветове, като наситени нюанси на виолетовото или синьото. Вложени пестеливо и вещо в декора, сивите, кафявите и черните тонове също са отличен избор за оригинално цветово оформление на дома.

Комбинация от черно и бяло в интериора на дома

Един от класическите способи да вмъкнете черния цвят в декора, е като го съчетаете с искрящо бяло. Ако нямате опит с употребата на тъмна багра в декорацията на дома, черно-бялата палитра е най-сигурният избор за вас. Заложете на бели стени и тъмни мебели за спалня, за да създадете ефектен класически контраст в интериора. Добавете килим със зеброва шарка или няколко бели и черни възглавници върху леглото, за да придадете завършеност на композицията. Ако смятате, че черното е твърде тъмен цвят за интериора на дома, бихте могли вместо него да използвате наситени шоколадови тонове и да ги съчетаете с бяло, за да постигнете подобен стилен декор.


Тавани в тъмен цвят

При вътрешното оформление на стаите в дома за таваните обикновено се избира бял или блед нюанс на определен цвят. Ако обаче помещението е високо и разполага с големи прозорци, през които навлиза голямо количество естествена светлина, бихте могли да боядисате тавана в наситен тъмен тон. За да постигнете изискана визия, изберете по-светъл нюанс на същия цвят за стените. Например бледоморави стени перфектно допълват таван, боядисан в тъмновиолетово. В такъв декор на всекидневна стая хармонично биха се вписали мека мебел с дамаска в плътен виолетов нюанс, както и обзавеждане от тъмно дърво. Ако сте избрали тъмен цвят за тавана, заложете на светла подова настилка и килим, за да постигнете цветови баланс в интериора.

Мъжки интериори в тъмни багри

Ако декорирате помещение, на чийто интериор се стремите да придадете мъжки облик, тъмните тонове са перфектното решение. Например бихте могли да заложите на минималистично обзавеждане за спалня, тъмносин килим, стени, боядисани в подобен нюанс, и осветителни тела с оригинален дизайн, за да създадете впечатляващ интериор с подчертано мъжко излъчване. За мъжката баня можете да подберете тъмносиви подови и стенни плочки, които да съчетаете с бели мебели и санитарно оборудване. Ако обаче банята е голяма, не прекалявайте с тъмните багри и оставете поне една от стените в светъл тон, за да създадете визуален контраст и цветови баланс в интериора.


Тъмни мебели

Ако във всекидневната стая вече сте декорирали пода и стените в светли неутрални тонове, бихте могли да обогатите цветовата палитра и да създадете стилен контраст, като заложите на тъмни мебели. Мебелите в тъмен цвят се вписват безупречно в помещение със светли стени и под. Тъмни шкафове, трапезна маса и столове с лъскави повърхности биха изглеждали ефектно на фона на стени и под в светлобежово.

Практична тъмна подова настилка

Подовите настилки в тъмни тонове са чудесен избор за коридора или приемната в офиса. Тъмният ламиниран паркет е отлично решение за подобни помещения, тъй като благодарение на дървесните влакна повърхността му е оцветена в различни нюанси на основния тон, което придава неподправен стил и атрактивност на настилката. Алтернативно решение за пода са керамичните плочки с дървесен декор в тъмен цвят.


« Назад към всички публикации