Какъв тип гардеробни врати да изберем

Гардеробът е мебел, чиято функционалност е приоритет, тъй като оптималният му обем и рационалното му вътрешно разпределение осигуряват удобство както при подреждането на дрехите в него, така и при избора на облекло за деня. Дали ще се спрете на вариант с линеен или ъглов гардероб, зависи от размерите и контурите на помещението.

След като сте избрали вида и вътрешната конфигурация на гардероба съобразно вашите нужди, трябва да помислите и за това с какъв тип врати да бъде той. Заложете на модерни гардеробни врати, които се вписват в стила, който сте предпочели за дизайна на спалнята. В зависимост от начина на отваряне гардеробните врати се разделят на три основни типа.


Традиционни гардеробни врати на панти

Някои собственици предпочитат линейни гардероби с традиционни врати на панти, които могат да бъдат единични или двойни в зависимост от модела на гардероба. Предимство при този тип врати е възможността да увеличите мястото за съхранение като монтирате закачалки и джобове за дребни вещи на вътрешната страна на гардеробните врати. По този начин повишавате функционалността на гардероба, което е полезно в случаите, когато той е с по-малки размери. Недостатък на гардеробните врати на панти е необходимостта да предвидите място за отварянето на крилата, поради което не можете да разположите в близост други мебели. Ако вашата спалня е с малка квадратура и сте избрали гардероб с врати на панти, може да се наложи да се лишите от скрин или тоалетка, тъй като за тях вероятно няма да има място в помещението.

Плъзгащи се гардеробни врати

С плъзгащи гардеробни врати можете много по-рационално да усвоите наличното пространство в спалнята, тъй като те се движат в една равнина и не изискват да оставяте свободно място пред тях. При този вариант полезната площ в спалнята се увеличава, понеже можете да оползотворите пространството в близост да гардеробните врати, като разположите там някои от мебелите. Плъзгащите гардеробни врати са се превърнали в стандарт за голяма част от съвременните линейни и вградени гардероби. Този тип врати се предлагат в широка гама от модели, цветове и покрития. Възможно е гардеробните врати да бъдат и с огледална повърхност или с панели от матирано или цветно стъкло.


Сгъваеми гардеробни врати

Сгъваемите врати са интересна алтернатива на предходните два типа. Удобството при тях е, че се сгъват встрани при отваряне и осигуряват пълен достъп до вътрешността на гардероба. Тяхно преимущество в сравнение с гардеробните врати на панти е, че се нуждаят от по-малко пространство при отваряне, което увеличава полезната площ в спалнята. Механизмите на сгъваемите врати обаче са два пъти повече в сравнение с тези на плъзгащите се гардеробни врати, което увеличава риска от повреда и оскъпява поддръжката им.


« Назад към всички публикации