Какво е важно при избора на шкафове за кухнята

Кухнята по индивидуален проект с прецизно изработени шкафове оползотворява пространството до сантиметър, а това е важен аспект от дизайна, особено когато помещението е малко. При проектирането на съвременните кухни дизайнерите залагат на качествени механизми за отваряне и затваряне на вратички и чекмеджета, които улесняват използването им.

Долни кухненски шкафове

За да има място за повече продукти, съдове и други кухненски принадлежности, се препоръчва дизайн с два реда шкафове – долен и горен. Първата стъпка при планирането на кухнята е определянето на местата на основните уреди – печката, хладилника, миялната и абсорбатора. От значение е и дали те ще бъдат вградени или не.

Кухня по проект

В долните шкафове се подреждат най-тежките съдове за готвене. Удобно е от едната страна на печката да се предвиди голям шкаф за масивни тенджери и тигани. Така изваждането и поставянето им върху готварския плот изискват най-малко усилия.

На долния ред се монтират кухненските чекмеджета. Моделите с механизми, които позволяват пълно изтегляне и плавно прибиране, улесняват подреждането на съдовете и приборите. Освен това спестяват и време за приготвянето и сервирането на храната, тъй като съдържанието на чекмеджетата е изцяло видимо в отворено положение.

Най-дълбоките чекмеджета обикновено се разполагат в долната част. Те са удобно място за съхраняване на големи купи, тави, подноси, както и на обемни пластмасови кутии за храна. Плитките чекмеджета над тях са мястото за приборите за хранене и готвене, дъски за рязане, ножове, рендета, домакинско фолио, хартия за печене и други пособия.

Практично решение за съхранение на продуктите е висока изтегляща се колона с кошници. Конструкцията позволява лесен достъп и пълна видимост на съдържанието. Удобство е и възможността за плавното й прибиране.

Трапезарен шкаф с плъзгащи врати

Ако мястото позволява, в кухнята може да се добави и висок трапезарен шкаф с плъзгащи врати. Разнообразните варианти за дизайн на плъзгащите врати позволяват те да се впишат хармонично в интериора на кухнята. Могат да бъдат изпълнени от ЛПДЧ, лакобел стъкло, МДФ с естествен фурнир, лакиран МДФ с матирана или гланцова повърхност. Възможни са и ефектни комбинации между тях, които превръщат вратите на трапезарния шкаф в привлекателен елемент от декора.

Горни кухненски шкафове

Пълното използване на пространството във височина е необходимост в малката кухня. За повече удобство шкафовете от горния ред могат да бъдат на две нива, в един и същ или в два контрастни цвята.

На долното ниво от горния ред обикновено се разполагат витринните шкафове. Стъклените им вратички са акцент в дизайна на кухненските шкафове, така че с вложените в тях материали и изработката им не трябва да се правят компромиси. Елегантно решение са вратичките от орнаментно стъкло в алуминиева рамка. Шкафовете с плътни вратички на това ниво могат да бъдат в наситен цвят в студена или топла гама. За да не се стеснява визуално кухнята, е добре шкафовете на второто ниво от горния ред да са в неутрален светъл цвят.

Стъклени витрини в алуминиева рамка

Освен с традиционното странично отваряне, горните шкафове могат да бъдат изпълнени и с механизми за вертикално отваряне на вратичките и с плавно затваряне. В отворено положение вратичките са изнесени над шкафа, благодарение на което цялото му съдържание е напълно достъпно.

Доброто осветление в кухнята обикновено се постига с различни източници на светлина – основно осветително тяло в центъра на помещението и допълнителни спот лампи на стратегически места. За равномерно осветяване на плотовете в кухнята най-ефикасно е LED осветлението, вградено под горните шкафове.

Изработените по индивидуален проект кухни са обмислени до последния детайл и осигуряват максимален комфорт. Те разполагат с всички необходими модули и съвременни механизми, а привлекателният им дизайн придава елегантен облик на помещението.


« Назад към всички публикации