Комфортът в спалнята

Като стая, в която редовно си почиваме, спалнята се нуждае от най-много уют. Всеки разбира това по своему. За едни уютът е семпла, лишена от претрупаност спалня, за други това е достатъчно място за прибиране на дрехите, завивките, с удобни плъзгащи врати на гардеробите, за трети луксозното осветление и мебели са абсолютно необходими.
Дори има хора, които твърдят, че уютът включва възможността да оставяш леглото неоправено. Можете да се съгласите с тях или не, но нашата задача е да опишем уюта като създадена от вас, според вашите виждания за удобство, спалня. Обикновено това е спалня по поръчка, тъй като всеки има специфични изисквания.

Цветовете, които създават уют
Ще започнем с цветовия фон в спалнята. Мнението на специалистите в тази област е, че за релаксираща обстановка трябва да се придържате към бялото и сивото. По-точно неутрално сивото.

Покривката на леглото
Тук изборът също е личен, но ние препоръчваме нещо не толкова помпозно изглеждащо. Дори е интересно материята да стои на гънки. Това препоръчваме и за чаршафите. Негладеният лен е много предразполагащ за релаксираща почивка.

Възглавнички, възглавнички
Осигурете повече възглавнички. Не забравяйте да са в неутрални тонове. Натрупани върху леглото, те обещават мекота и пухкав фон за дрямка или по-дълго спане.

Осветлението
Голяма част от уюта се създава от осветлението. То не трябва да бъде ярко, много интересно решение е разпръсването на няколко лампиона в спалнята, с мека светлина. Можете да допълните и със свещници, които да използвате, когато сте в настроение за това.

Има ли място зеленината в уютната спалня
Тук отново имате право на личен избор. Но нашето мнение е, че зеленината има своето място навсякъде в дома и е неотменна част от придаване на уникален облик на цялата атмосфера. Мястото на зелените растения не е само до прозореца. Можете да ги поставите на пода, да висят в кашпи, или да отделите цяла стойка за саксии с цветя. Трябва да внимавате с избора на растения и да сте сигурни, че няма да повехнат, лишени от живителна светлина.

Кафе или чай в спалнята?
Какво е уютът в дома, без събуждащото ароматно кафе или стоплящия чай? Ако сте любители на кафето, съвсем на място и съвсем в унисон с уюта ще бъде поднос с чаши за кафе, а защо не и пакет с кроасанчета, а още по добре купа с домашни сладки.
Ако чаят е вашата живителна напитка, подносът ще предлага чаши, захар, мед, дори каничка за мляко, ако пиете чая по английски.

Уютната спалня е вашият индивидуален проект
Да се върнем на това, което казахме за оправянето на леглото. Ако за вас тази свобода да оставите завивките без подреждане сутрин означава да се потопите в уют, това е чудесно.
Напомняме за фона, който гарантирано служи за база на релаксиращата атмосфера – бяло и неутрално сиво. Добавете атрактивна покривка в небрежен стил, с куп възглавнички. Сложете още няколко лампиона – над всяко нощно шкафче, над вратата на гардероба. Ако искате гардероб с плъзгащи врати, поръчайте ги с огледално стъкло.
Зеленината, която ще подберете, ще бъде един от финалните щрихи на картината на вашия уют.


« Назад към всички публикации