Креативни решения за съхранение в детската стая

Шкафовете и чекмеджетата осигуряват удобство в организацията на вещите във всички стаи от дома. Мебелите за съхранение в детските стаи обаче е добре да включват по-раздвижени и цветни композиции, които да радват малките обитатели. Така подреждането на играчките, книжките и дрехите ще се превърне в забавно и приятно занимание. Нестандартното вътрешно оформление на гардероба, двуцветните секции, разчупените стенни етажерки са едновременно привлекателни и функционални решения за детската стая.

Гардероб с раздвижен дизайн

Нишата в детската стая е идеалното място за вграден гардероб с плъзгащи врати. Вместо да поръчате конфигурация от обичайните модули за сгънати и висящи дрехи, може да заложите на нестандартно вътрешно изграждане с окачени на стената кубични рафтове. Дизайнът ще е забавен и атрактивен, ако кубичните рафтове са с различни размери и пропорции и са разположени несиметрично върху стената.

Може да добавите и лост за окачени дрехи на нивото на някой от горните кубове. На ниските рафтове детето лесно може да подрежда любимите си играчки, книжки и обувки. По-горните лавици са удобно място за сгънатите дрешки. За прибирането на вещите в най-високите кубчета може да е необходима родителска помощ, ако детето не ги достига. А когато гардеробът не е изрядно подреден, лесно можете да скриете гледката зад плъзгащите врати.

Вграден гардероб за детска стая с плъзгащи врати по проект

Легло с чекмеджета

Леглото с чекмеджета под матрака увеличава мястото за съхранение в детската стая, без да заема повече от обичайната подова площ. Такива мебели с двойна функция са отличен избор за малки помещения, при обзавеждането на които е необходимо да се подходи по-креативно. Стенните етажерки с олекотен дизайн и в светли цветове също са подходящо решение за малка детска стая, тъй като оползотворяват пространството във височина и пестят място, като същевременно не утежняват визуално декора.

Етажерки до леглото

Висока ракла, разположена зад леглото, осигурява много място за завивки и възглавници. Освен това тя може да служи и като комфортна облегалка при четене или гледане на телевизия. Ако от двете страни на раклата се добавят стоящи етажерки с няколко рафта, детето ще разполага с удобно място за подреждане на книги, любими играчки и декоративни предмети.

Двуцветна секция

Ефектна, забавна и много функционална може да бъде стенната композиция от еднакви по големина кубични рафтове в два контрастни цвята, подредени шахматно. С редуване например на синьо и оранжево кубче по хоризонтала и по вертикала може да се оформи ярка акцентна секция, която освен забавна е и изключително практична, ако детската стая е двойна – за момче и момиче. Всяко от тях ще може да слага играчките си в кубчета с определен цвят. Това е страхотна стратегия за организация на вещите, която внася игрив елемент в подреждането на детската стая.

Детска стая по индивидуален проект

Легло на два етажа в комбинация с бюро

Единично детско легло в съчетание с бюро е популярна идея за детската стая. Още по-креативно решение е олекотено бюро на колела, което може изцяло да се прибира в двуетажно легло, когато не е нужно. Така подвижното бюро освобождава пространство за игри през деня, а вечер лесно може да се премести на друго място в стаята, за да се използва и долното легло. Към композицията може да се добави и място за съхранение, като под стъпалата към горното легло се поместят чекмеджета.

Кошници с етикети в дрешника

И най-обикновената система от дълги рафтове в детския дрешник може да бъде преобразена в забавен и подреден кът за дрешките и другите принадлежности, ако вещите се прибират в красиви кошници и към всяка се добави цветен етикет със съдържанието й. Няколко коша за играчки в долната част на дрешника са удобно решение за бързо разчистване на стаята. Ако искате да добавите закачлив щрих в гардероба, може да украсите всеки от кошовете с изображение на стилизирано животно.


« Назад към всички публикации