Може ли стая с един прозорец да се раздели на две зони

Често решение в съвременните домове е зонирането. То се осъществява чрез преграждане с етажерки, паравани, плъзгащи се врати. При това зонирането се извършва така, че във всяка зона да остане поне един прозорец.

Зонирането е лесно осъществимо в просторни жилища с големи стаи. В малка стая то може да се окаже трудно, ако помещението е с един прозорец. При разделянето с преграда едната зона ще остане без прозорец. Но отделянето на зони е важно за комфорта и за създаването на подходящи работни условия за хора, които работят в дома.

В коя зона да остане прозорецът

Препоръчваме ви използване на плъзгаща се врата – интериорен портал. Светлината може да се осигури от изкуствени източници. Другият вариант е за работния кът или къта за учене да остане зоната с прозорец, а тази без прозорец да служи за всекидневна – за гледане на телевизия, пиене на кафе и други дейности, за които не е съществено необходима дневна светлина.

Плъзгащи врати
Как да разделите малката стая на две зони

Когато в дома са само членовете на семейството, така че не се вдига шум, който да разсейва учещия или работещия, интериорният портал може да бъде прибран. За създаване на зрително разделяне на зоните е подходящо да оформите всяка от тях в различен цвят. Например за работната зона можете да изберете зелено, а за зоната за отдих – оранжево. Боядисайте стените в двете зони, така че да се вижда ясно границата между тях. Подберете подходящи калъфи, възглавници, покривки в съответния цвят за всяка от зоните.

Защо интериорният портал е по-подходящ от другите видове прегради

Преграждането на стаята на зони става и с етажерка, с барплот, с аквариум. Но тези мебели и аксесоари заемат място и в малка стая не са подходящи. Освен това интериорният портал създава по-пълно усещане за отделяне.

Съвременните материали за интериорни плъзгащи се врати предлагат различни варианти, включително и различни цветове. Така можете да съчетаете цветово вратата с една от зоните.

Как да подчертаете зонирането с подиум

Когато интериорният портал е прибран, освен различното цветово оформление можете да подчертаете зонирането чрез издигане на нивото на пода – с подиум. Това е подходящо за работния кът, като подиумът се намира под къта с бюрото. Но това е решение, което е подходящо при стая с висок таван. Съвременните малки жилища нямат такава височина. Все пак можете да прецените дали такова решение е приложимо за вашата стая. Издигането на нивото с подиум на зоната за отдих не е подходящо, тъй като в тази зона няма естествена светлина и допълнително ще намалите визуално пространството, ако добавите подиум.

Плъзгащи врати
Как да оформите осветлението в зоната без прозорец

Оформянето на зона за отдих, която изпълнява функцията на всекидневна, е най-подходящо, когато няма втори прозорец. За комфорт при различните дейности можете да предвидите различни осветителни тела. Освен полилей, осветяващ цялата зона, поставете LED свещници или свещници с восъчни свещи за приглушено осветяване, което е достатъчно при гледане на телевизия, хапване, пиене на кафе и разговори.

Зонирането на стая с един прозорец е изпълнимо

Важното е при разделянето да спазите принципите на отделяне чрез визуално разграничаване дори при прибран портал между двете зони. Подчертайте всяка зона чрез различно цветово оформление. Ако прецените, че е подходящо и няма да претрупате и стесните прекалено пространството, поставете подиум в работната зона за допълнителен акцент.

С използването на интериорен портал за обособяване на зоните винаги можете да ги отделите напълно една от друга. Дори в малки по площ зони отделянето е удобство и при работа, и при отдих.


« Назад към всички публикации