Нишите в дома - удобни, декоративни и полезни

В миналото нишите са били част от домовете, много удобни за съхраняване на различни вещи и продукти. В ниши били подреждани икони и кандила, картини и други.
Сега нишите придобиват и декоративна функция. Те могат да бъдат с различни размери и дълбочина, а по-големите можете да снабдите с плъзгащи врати, за да ги затваряте, когато предпочитате.

Нишите в дневната

Лесно можете да оформите едната страна в дневната с ниши, като използвате гипсокартон. Тази стена, с асиметрично разположени ниши с различна ширина и дължина, можете да предназначите за подреждане на декоративни предмети – свещници, статуетки, вази, кашпи.

Много ефектно е оформянето на дъното на нишите с облицовка от естествен камък. Естествените материали не само са на мода, но и придават топлота и естественост и на обстановката. Декоративните предмети от дърво, керамика, плетени кошчета и други се съчетават много добре с облицовка от естествен камък. Не е необходимо непременно да използвате големи плочи, можете да облицовате с изрезки от естествени камъни.

Голяма ниша за аквариума

Аквариумът придава жизненост на интериора и все повече се предпочита като част от декорацията на дневната. Разположете го в ниша и добавете вградени осветителни тела отстрани, за да постигнете по-впечатляваща гледка.

Нишите в спалнята

В спалнята нишите също са необходимост. В ниша можете да разположите голямо огледало, а в още една ниша под него да подредите козметиката.

Не е необходимо непременно да запълните нишите в спалнята с декоративни предмети или вещи. Те могат да изпълняват декоративна роля, оформени като елипси, кръгове, полукръгове и други форми и с вградено в тях осветление.

Гардеробната ниша

Много важна зона от спалнята е гардеробната част. Разположена в голяма ниша, тя дава възможност за лесно подреждане на много тоалети и аксесоари. Най-практично е да отделите гардеробната ниша с плъзгаща врата от ламинирани плоскости. Можете да подберете текстурата и цвета на плоскостите според предпочитанията си.

плъзгащи врати за гардероби и затваряне на ниши

Нишите в кухнята

В кухнята нишите могат да комбинират декоративна и съхраняваща функции, а в голямата кухня с достатъчно шкафове можете да си позволите да ги оформите само като декоративни елементи. В тях можете да подредите аксесоари с ярки цветове, за създаване на весело настроение.

И в кухнята голямата ниша с плъзгащи врати е много удобна. В нея можете да съхранявате продукти и съдове.

Нишите в таванското помещение

В таванската стая или стаи нишите могат да ви спестят необходимостта от шкафове и гардероби. Можете да ги оформите в наклонена част под покрива или по едната стена. Независимо дали съхранявате запаси, дрехи или стари вещи и предмети, в нишите те ще бъдат подредени и таванската стая ще изглежда добре. В самите ниши можете да поставите рафтове или да използвате готови разделители и кутии за съхранение, за да разпределите нещата.

Нишите са не само удобство, но и декоративни допълнения

Във всяка стая и всеки дом можете да се възползвате от ниши, за места за декоративни предмети, за прибиране на вещи и принадлежности. Където прецените, можете да заместите шкаф или гардероб с ниша. Особено актуално е отделянето на пространството за гардеробна като ниша, преградена с плъзгаща врата.

Съчетайте функционалността на нишите с възможностите за декорация на дома, за да постигнете уникален, атрактивен и удобен интериор.


« Назад към всички публикации