Основни насоки за оформлението на гардеробната стая

Гардеробната стая е най-удобното решение за съхранение на дрехи и аксесоари. Макар и често срещана напоследък, мнозина все още я смятат за недостъпен лукс. Гардеробната стая може да заема само няколко квадратни метра, което я превръща в изпълним проект дори за малко жилище. Консултацията с професионален дизайнер ще ви помогне да изберете точното място в дома си за изграждането на гардеробна стая. В зависимост от площта на помещението, модулите могат да се разположат на една, две или три стени.

Какво трябва да знаете, преди да пристъпите към проектирането на гардеробна стая?

Ще ви трябва време, за да планирате оформлението на гардеробната стая и нейния интериор. Дизайнът зависи главно от три фактора:

  • Вашия бюджет
  • Пространството, с което разполагате
  • Вашите изисквания за съхранение

Гардеробна стая с модули на три стени

Различни типове оформления на гардеробната стая

В зависимост от индивидуалните нужди и големината на помещението, са възможни различни дизайни:

Линейна конфигурация

Този вариант е подходящ за гардеробна стая с малка площ и е често срещано решение. Модулите са разположени само на стената срещу входа, като така остава достатъчно свободно пространство за достъп.

Двустенна конфигурация

При този дизайн елементите за съхранение се монтират на стените от двете страни на входа, а в средата остава свободно пространство за достъп. Това оформление се прилага за стаи с малък или среден размер. Подходящо е за дълги и тесни помещения.

Конфигурация с остров

Най-често включва модули на двете срещуположни стени и остров в средата. Може да се монтират модули и на третата стена или до нея да се оформи кът за разкрасяване с тоалетка и огледало. Конфигурацията с остров изисква много място и може да бъде класифицирана като луксозно обзавеждане за гардеробна стая.

Тристенна конфигурация

Този дизайн извлича максимума от наличното пространство. При него елементите за съхранение са монтирани и на трите стени в гардеробната стая. За да се осъществи, е необходимо помещението да е със среден или голям размер.

Посочените по-горе дизайни се основават на разполагането на модулите. По отношение на размера, гардеробните стаи могат да бъдат разделени най-общо в три категории – малки и квадратни, дълги и тесни, големи.

След като решите колко място ви е нужно за съхранение и какви модули са най-функционални за вас, можете да смесвате и съчетавате изброените стилове, за да постигнете най-ефективното оформление на гардеробната стая.

Ако например имате достатъчно пространство, но не са ви необходими много модули за съхранение, може да добавите тоалетка с огледало. Кътът за нанасяне на грим и оформяне на прическата е допълнително удобство в гардеробната стая.

Гардеробна стая с модули на три стени

Полезни модули и аксесоари за гардеробната стая

Разположените един над друг лостове за закачалки са често срещано решение, което увеличава мястото за съхранение на висящи дрехи. Обикновено се поставят на височина 100 см и 200 см от пода.

Ако използвате единични лостове, 183 см е подходяща височина за монтирането им. Добавете рафтове над отделенията с лостове, за да увеличите максимално пространството за съхранение.

Включете отделни модули с рафтове за обувки. Може да заложите на ниски, разположени в долната част отделения с няколко рафта. Друг вариант са високи модули, от пода до тавана, с рафтове само за обувки.

За да се оформи стандартна гардеробна стая за двама души, помещението трябва да е с размери минимум 213 на 305 сантиметра. За предпочитане е да има площ от поне 9 квадратни метра, тъй като това позволява да се разположат модули и на трите стени. Може дори да се обособи и кът за сядане в средата.

Гардеробната стая, проектирана според индивидуалните потребности, разполага с повече място за съхранение в сравнение с обикновен гардероб. А когато в нея се добави остров и тоалетка с огледало, тя се превръща в едно от най-функционалните помещения в дома.


« Назад към всички публикации