Плъзгащи врати - кога и защо

Плъзгащите врати намират все по-широко приложение в домашния интериор. Те са удобни и с привлекателен вид. Лесно е да се планират плъзгащи врати за нов дом. Но и при ремонт на жилището можете да планирате замяна на някои от вътрешните врати с плъзгащи. Така ще постигнете и повече удобство.

Както удобството, така и различните материали и цветове привличат и новодомци, и семейства, планиращи обновяване на дома, към решения с плъзгащи се врати.

Къде в дома са подходящи плъзгащите врати

Този тип врати изискват достатъчно пространство. Този факт трябва да се вземе предвид при избора на врата за дрешника, за килера, за верандата. По-лесно е да се инсталират плъзгащи врати в големи жилища, където пространството е достатъчно. Но и за по-малки пространства има подходящо решение – с плъзгаща се врата с едно крило.

Когато искате при необходимост да можете да преграждате част от стая с отворен план, плъзгащите портални врати са много удобно решение. Така можете да отделяте зоната на кухнята, на къта за кафе, на работния ъгъл. За преминаване от кухнята към балкона, от кухнята или дневната в двора плъзгащите врати също са много удобни и предпочитани.

Изберете плъзгаща се врата вместо френски прозорец за дневната и през топлия сезон ще можете да се наслаждавате на повече чист въздух и светлина.

плъзгащи портални врати

Изберете врата с едно или две крила

Вратите с едно крило са подходящи за по-малки пространства. За по-големи, например за отделяне на пространство, което се използва като гардероб, или за врата от дома към двора, са подходящи врати с две крила.

Внесете екзотика в дома с плъзгащи се врати в японски стил

Много интересен вариант на плъзгащи се врати, наречени "Шоджи", се използва от японците. Този вариант съществува в Япония от векове, но вече навлиза и в интериора в много други страни.

Вратите тип "Шоджи" са от полупрозрачна хартия, закрепена към дървена рамка. Те са подходящи, когато искате да използвате вратите по-скоро като визуални разделители. Дървеният материал е най-често бамбук или друг вид, който се нарича "козо" и има свойството да отразява светлината, така че придава много интересен вид на интериора.

Колко трябва да се припокриват частите на плъзгаща се врата с две крила

За да се постигне по-добро отделяне и изолиране на заграденото с плъзгаща се врата с две крила пространство, се препоръчва те да се припокриват около 1 инч (2,5 см), когато са затворени. Разбира се, препоръчително е да се посъветвате с фирмата, която ще изработи вратите ви, за да се избере най-доброто разстояние на припокриване за конкретния случай.

Изберете плъзгащи врати от подходящ материал и цвят за интериорни прегради

Този тип врати имат не само предимството, че се инсталират лесно и са удобни за използване. Можете да ги подберете по цвят, съответстващ на интериорното ви обзавеждане. Така те ще се впишат чудесно в обстановката.

Плъзгащи се врати за нов или обновен дом

Удобството на отваряне и затваряне и различните решения на дизайна и материалите за този вид врати са предимства, които ще ви убедят, че бъдещият ви дом или домът ви след ремонт и обновяване заслужават включване на плъзгащи врати за повече привлекателност, оригиналност и уют.


« Назад към всички публикации