Плъзгащи врати - предимства, неудобства и митове

Плъзгащите врати са елемент на съвременния интериор, който определено се оценява като удобство от много семейства. Предимствата, които можем да изтъкнем, са добре познати:

  • този вид врати пестят място;
  • няма опасност да се затръшнат от течение;
  • с тях можете да преградите пространство в стая или да ги използвате за лесно отваряне и затваряне на гардероб;
  • зад плъзгаща врата лесно можете да скриете ниша или килер.

Огледални плъзгащи врати за гардероби и ниши
Можете да поръчате и "невидима" врата – от огледална плоскост. Ако не се постави дръжка и релсата е специална, "невидима", тоест сливаща се с плоскостта на вратата, тя ще изглежда като голямо огледало.

Не на последно място, ще изтъкнем възможностите за използване на разнородни материали в различни цветове. Сред вариантите за дизайн на плъзгащи врати за гардероби много популярни са комбинациите от ламинирани плоскости в различни цветове. Освен изцяло от ламинирани плоскости или лакобел стъкло плъзгащите врати могат да се изработят в комбинация от двата материала.

Недостатъци на плъзгащите врати

Обикновено се изтъква един недостатък – шумното им отваряне и затваряне. Това може да се преодолее, като се монтира не просто комплект от релса и плоскост, а на самия отвор да се постави рамка и подходящо уплътнение.

Все още, както при другите нови елементи, има и доста митове за недостатъци, които ще разгледаме по-долу.

Митове за неудобствата на плъзгащите врати

Трудно инсталиране

Най-обезкуражаващият мит е свързан с това, че при ремонт е трудно да се инсталира плъзгаща врата. Тук ще уточним, че всичко зависи от това, каква конструкция на вратата ще изберете. Вратата, която се плъзга покрай стената, не изисква никаква подготовка на стената. Важно е стената да може да издържи теглото на самата врата в мястото на закрепване на механизма. Но и ако планирате плъзгаща врата за ниша, с малко предварителна подготовка ще можете да осъществите проекта. Трябва да се разшири отворът на вратата и след като се инсталира вратата, механизмът да се закрие заедно със стената чрез гипсокартон.

Много грижи за поддържането

Поддържането на плъзгащата врата не изисква толкова много грижи, колкото изглежда. Важно е да се избере качествен плъзгащ механизъм и при проблеми да се обръщате към специалисти.

На стената на плъзгащата врата на ниша не може да се постави телевизор

Това също е мит, който кара много хора да се въздържат от монтиране на плъзгаща врата на нишата. Ако стената е достатъчно здрава, няма никакви пречки за поставяне на телевизора на нея. Тя ще може да издържи и плъзгащия механизъм, и тежестта на телевизора.

Плъзгащи врати за гардероби и ниши
Плъзгащите врати са много скъпи

Цената на вратата с плъзгащ механизъм зависи от височината й, както и от материала, който избирате. Но при избора трябва да помните, че вратата ще ви служи дълго време. Обърнете се към доказани професионалисти в областта. Специалистите от Sogal Furniture ще ви помогнат в избора и инсталирането на качествена и красива врата с плъзгащ механизъм.

Равносметката за плъзгащите врати

Плъзгащата врата е удобство и възможност за допълнителна декорация на интериора. Тя е подходяща преграда в голяма стая, врата на гардероб, на ниша, които се затварят или отварят при необходимост. Така за секунди можете да променяте и интериора в стаята. Струва си да използвате плъзгащи врати в дома, планирайте това като част от следващия ремонт.


« Назад към всички публикации