Плъзгаща се врата между две стаи или за отделяне на части от стая една от друга

Много популярни са големите стаи, в които се обособяват например трапезария в едната половина и всекидневна в другата. А когато решите все пак да отделите двете части една от друга, най-удачното решение е с плъзгаща се врата. Така се използва максимално площта в стаята, а при необходимост се създава и отделяща преграда, като се затвори вратата. Освен това не се нарушава циркулацията на въздуха, а ако се налага от едната част в другата да се местят тежки предмети, като уреди, удобството за местене е несъмнено

С плъзгаща врата можете да отделите и две преходни стаи една от друга.

Освен това може да се обособи работен кът или кът за трениране. Голямата спалня е подходяща, за да се използва час от нея като тренировъчна мини-зала. А част от всекидневната или спалнята може да се обособи зад плъзгаща врата като работно място с компютър, принтер и всичко необходимо за ползотворна работа. Такива обособени кътове не нарушават общия вид на основните части от помещенията, когато вратата е затворена. А площта на стаите се използва рационално, според нуждите и интересите на обитателите на дома.

Начинът на затваряне на вратата

Изберете между плъзгане на вратата покрай стената или вмъкване в самата стена, от където вратата се плъзга при необходимост да се отдели помещение от друго помещение.

Материалите за плъзгаща се врата

За изработване на плъзгащи се врати обикновено се използват дърво и пластмаса, а още един вариант е комбиниране на дървена рамка с друг материал – стъкло, пластмаса и други.

Оптималните размери за плъзгаща се врата

Обикновено вратите, които се отварят с плъзгане, са с височина два метра и пет сантиметра, ширината им е до един метър, а дебелината – четири сантиметра.

Здрави ли са стъклените плъзгащи се врати

За изработването на плъзгащи се стъклени врати се използва специално закалено стъкло. Затова, въпреки че такава врата може да изглежда лесно чуплива, стъкленият материал в нея е много здрав. А вратите с матово стъкло са много предпочитани за отделяне на едно помещение от друго.

Механизмът на плъзгащата се врата

Системата на такава врата се състои от горен и долен направляващи профили, закрепващи елементи и ролки, с които се извършва плъзгането.

Традиционни или нестандартни цветове за плъзгащи врати?

Традиционните цветове за плъзгащи врати са в гамата от цветове на дърво, бяла или сива пластмаса. Не се страхувайте да експериментирате, с поръчка на плъзгаща врата като отделяща две стаи или част от стая от другата й част, в нетрадиционен цвят. Ярките цветове като жълто или оранжево контрастират много добре с бяло.

По желание можете да облепите вратите с фолио, имитиращо зид, или да създадете друга илюзия, за да съчетаете с интериора – в стил рустик например.

Заслужава си да си поръчате плъзгащи се врати

Удобството и функционалността на този вид врати ги прави подходящи за всеки дом. Не само големи, но и малки стаи могат да се преградят с плъзгащи се врати, за да се получат обособени кътове за индивидуални занимания, отдих, съхранение на неща.

С плъзгащите се врати имате и много големи възможности за индивидуален дизайн. При поръчка можете да се спрете на различни материали, съчетания от материали, както и на еднокрили или двукрили врати.


« Назад към всички публикации