Как да поддържате и поправяте вашите плъзгащи врати

Как да поддържате и поправяте вашите плъзгащи врати

Най-стилните, удобни и лесни за работа врати изобщо нямат панти, а вместо това просто се плъзгат по своите релси. Стъклените плъзгащи врати са изключително популярно решение за жилищата, които имат излаз към просторен заден двор или тераса с великолепен градски пейзаж. Техните панели са изработени от стъклопакет, който визуално отваря стаята за света навън. Интериорните плъзгащи врати най-често се използват за килери и преграждане на помещения. Също така, можете да използвате плъзгащи врати и за затваряне на ниши, обособяване на гардеробни стаи и дрешници, както и изключително популярните и естетически гардероби с плъзгащи врати.


Много хора погрешно смятат, че щом веднъж сложат плъзгащите врати в своето жилище, работата им приключва. Както всичко друго, така и вратите се нуждаят от поддръжка. В този материал ще ви споделим как най-ефективно можете да се грижите за своите плъзгащи врати.


Портални плъзгащи врати


Те се плъзгат хоризонтално. Понякога е възможно да започнат да засичат и тяхното отваряне става по-трудно от влаченето на хладилник през пустиня. Най-честата причина за това е наслояване на мръсотия и прах, които се натрупват в долната релса и значително затрудняват дейността и правилното функциониране на вашата врата. Този канал често се запушва и замърсява, тъй като трафикът през него е голям. За това всеки път, когато чистите с прахосмукачка вашето жилище, обръщайте внимание и на релсите на вашите плъзгащи врати. Също така, за по-упорити петна можете да използва телена четка, с която да ги изстържете и след това да ги почистите с прахосмукачка.


Ако се случи така, че вашите врати се отварят трудно, а релсите им са чисти, значи проблемът най-вероятно е в колелцата и плъзгащите механизми. Смазването на плъзгащите механизми е неделима част от поддръжката на плъзгащата врата. Трябва да използвате незалепващ силиконов лубрикант, който да нанесете равномерно върху колелцата и релсата.


Интериорни плъзгащи врати и врати за гардероби


Интериорните плъзгащи врати и вратите на гардероби и килери се движат по релси, които най-често се намират отгоре, но също така могат да бъдат и с долно водене. Тези врати най-често се движат от ролки и плъзгащи елементи, които се намират под касата на вратата или на пода, което позволява те да се разминават взаимно по релсите. Тъй като вратите не се отварят по същия начин като вратите на панти, те позволяват достъп само до половината от широчината на отвора.


За да почистите и смажете техните метални плъзгащи елементи, използвайте твърда четка, неизползваема вече стара четка за зъби или ръчна прахосмукачка. Така можете да премахнете праха от релсите. Използвайте аерозолен лубрикант, за да смажете системата за плъзгане. Ако плъзгащите елементи са повредени, трябва да ги замените с нови.


« Назад към всички публикации