Подходящи цветове за плъзгащи се врати

Плъзгащите се врати са доказали удобството си, за лесно отваряне и затваряне, за пестене на пространство, както и за зониране на големи стаи. Традиционно се смята, че едноцветните варианти са единствените възможни, особено различни оттенъци на кафявото и бежовото. За да се освежи интериорът, e необходимо добавяне на ярки цветове. Така плъзгащата врата се съчетава лесно и красиво с интериора. Можете да постигнете това с поръчка на плъзгаща се врата в предпочитан от вас цвят. Особено подходящи са такива цветни врати като елементи на вградени гардероби или за затваряне на ниши.

Плъзгащи врати за гардероби и ниши
Ако в една стая имате врати с различна форма, ширина или височина

Може да се наложи да поръчате плъзгащи се врати за гардероб, за ниша и за самата стая. Такива врати се различават по ширина и височина, а може би и по форма. Няма как да уеднаквите размерите им. Но има един прост начин за обединяването им в едно – това е яркият цвят. Изберете еднакъв цвят за плъзгащите се врати в стаята. Яркият цвят ще се откроява и ще свързва различните по размери врати.

Важно е да не избирате цветни варианти за пода, стените и тавана, защото така ще се получи дисонанс. Оставете само вратите като ярките петна в стаята.

Ярките по цвят врати са по-подходящи за по-ниски стаи

За предпочитане е да изберете ярък цвят за плъзгащи се врати в стая, която не е с голяма височина. Така с тях ще се постигне зрително увеличаване на пространството, а впечатлението от контраста между вратите и обстановката ще бъде благоприятно. Важното е да не прекалите с много на брой цветни елементи. Нека вратите останат единствените ярки елементи в обстановката, за да създадат раздвиженост и илюзия за повече пространственост.

Плъзгаща се врата с геометрични елементи

Това е избор за хора, които предпочитат декоративност, създадена по оригинален начин. И тук ви съветваме да не прекалявате. Достатъчна е само една врата на геометрични фигури. Тя ще впечатлява както би впечатлявала отделна картина. За такова декоративно оформление е подходяща висока врата, а геометричните фигури не трябва да са малки по размери.

За оформяне на фигурите можете да подберете лакирани метални пластини или друг материал, например кожа. За тази врата е подходящо да е плъзгаща, а другите водещи в стаята и вратите на мебелите трябва да са обикновени.

Плъзгащи врати за гардероби и ниши
Плъзгаща врата за цветна рамка на гледката през прозорец

Този вариант е подходящ за вила, но е ефектен и за постоянния дом. Поръчайте плъзгаща врата, за да скрива прозореца и когато бъде прибрана, да служи като цветна рамка за гледката през него. Поръчката вероятно ще струва повече, тъй като е специфична, но ефектът, на който ще се наслаждавате, си струва.

В зависимост от пейзажа, който се вижда през прозореца, поръчайте плъзгаща се врата в зелено за гледка към парк или гора, или в синьо за морска гледка.

Плъзгащите се врати гарантират не само удобство. Те могат да бъдат основен цветови акцент в интериора, при това много оригинален. Подходящият избор на ярък цвят за плъзгащите врати и ненатрапчива или монохромна гама за останалата част от обстановката ще ви спести грешки с претрупаност.


« Назад към всички публикации