Преимущества на плъзгащите се интериорни врати

Възможността бързо и лесно да прекрояваме пространството в жилище с отворен план е безценно удобство. Когато е необходимо спалнята да бъде временно отделена от останалата жилищна площ, няма по-функционално решение от плъзгащите се интериорни врати. Неоспорими са предимствата на плъзгащите врати и в ролята им на разделител между кухнята и трапезарията, хола и домашния офис, спалнята и банята.


Ако разполагате с малка кухня, в която всеки квадратен сантиметър е ценен, бихте могли да я отделите от трапезарията или всекидневната с еднокрила плъзгаща се врата. Тъй като тя се движи плътно покрай стената, няма да се налага да оставяте свободно място за отварянето ѝ, благодарение на което можете да оползотворите по-рационално цялата площ на кухнята. В случай че кухненските мебели са с дървесен декор, бихте могли да изберете плъзгаща се врата с пълнеж от ламинирани плоскости в същия цвят и шарка. Ако предпочитате еднокрила врата с по-изчистен дизайн, може да заложите на модел от светло матирано стъкло в алуминиева рамка.


Еднокрилата плъзгаща се врата може да бъде функционален разделител между спалнята и прилежаща към нея баня, тъй като по този начин се освобождава площ, а това е от полза за оптималното усвояване на пространството. Ако изберете плъзгаща се врата вместо такава на панти, в спалнята ще има място за допълнителна мебел, като например скрин за съхранение на завивки и бельо или тоалетка. Що се отнася до дизайна на плъзгащата врата, няма да имате затруднения да изберете модел, който да се впише хармонично в цветовата схема и интериорния стил. Вратата може да бъде с модерна визия, с пълнеж от лакирано или матирано стъкло, бяло или цветно огледало.


Плъзгащата се врата е удобно решение за домашния офис, обособен като част от всекидневната. Когато е необходимо, лесно можете да си осигурите уединение за работа, а след като приключите, отново да приобщите зоната към дневната стая. Дизайнът на вратата може да бъде избран така, че да се откроява в интериора. За тази цел бихте могли да заложите на плъзгаща врата с пълнеж от естествен фурнир или декоративно стъкло. Атрактивно решение би била и композиция от няколко различни материала, например лакобел стъкло и ламинирани плоскости в свежи цветове. Ако предпочитате декорът на вратата да служи по-скоро като фон, може да изберете семпъл модел от матирано стъкло с цвят, близък до този на стените.


С плъзгаща врата можете да затворите нишата, в която сте обособили гардеробна стая. Това е практично решение, особено ако спалнята и прилежащото към нея гардеробно пространство са с неголяма площ. По отношение на дизайна, полезно би било да изберете огледална плъзгаща врата. Ако сте любители на изисканите декоративни детайли, може да се спрете на огледална врата с матирани ивици или на модел от лакобел стъкло с графични мотиви.


« Назад към всички публикации