Видове гардероби

Видове гардероби

За голяма част от хората гардеробът е един от най-важните мебелни елементи в обзавеждането на спалнята. Може би единствено леглото е по-важно от него. Както в повечето случаи, така и с гардеробите различните хора имат различни нужди и по тази причина има много и различни видове гардероби в зависимост от техния обем, затваряне и функционалност. Най-общо можем да обособим три по-големи вида гардероби:

  • Свободно стоящи гардероби

Една от първите възможности, за които би трябвало да се сещате са свободностоящите традиционни гардероби. Най-големият плюс на тези гардероби е тяхната гъвкавост и подвижност. За разлика от останалите два типа гардероби, свободно стоящите гардероби могат да бъдат местени на различни места в стаята. Тези гардероби се предлагат в различни размери, но дори и най-големите от тях понякога може да не задоволят нуждата ви от пространство. Другият проблем при свободно стоящите гардероби е, че ако заложите на традиционен модел с врати на панти, ще трябва да предвидите и достатъчно свободно пространство, за да могат да се отварят вратите. Ако заложите на модел с плъзгащи врати обаче, няма да имате този проблем.

  • Вградени гардероби с плъзгащи врати

Вградените гардероби често са определяни като старомодни, но истината е съвсем различна. В днешно време има страхотни модели, които впечатляват със своята естетическа красота и модернистична визия. Най-голямото предимство на вградените гардероби с плъзгащи врати е допълнителното пространство, от което ще можете да се възползвате. Вграждането на гардероб в някоя от нишите на вашата спалня ще ви позволи да използвате пространството, което по никакъв друг начин не би могло да се използва за друга цел.

Огромното разнообразие от текстури и дизайни за вратите ще ви позволи да съчетаете гардероба си с останалата част от обзавеждането на спалнята. Все пак, важно е да отчетете, че когато си купувате такъв гардероб, правите дългосрочна инвестиция. Вградените гардероби не са нито толкова евтини, нито пък толкова подвижни като обикновените, така че ще трябва да мислите в по-голяма перспектива. Често по-сложното инсталиране и малко по-високата цена са факторите, които притесняват част от собствениците, но огромното разнообразие от дизайни, невероятната функционалност на гардеробите и тяхната изключителна естествена красота определено си заслужават инвестицията.

  • Дрешници и гардеробни стаи

Гардеробните стаи са олицетворение на върховния лукс, когато говорим за съхранение на дрехи и се срещат изключително рядко. Те са много подходящи за хора, които наистина се интересуват от мода и през годините са събрали огромно количество дрехи. Стандартните гардеробни стаи разполагат с релси за закачалки и огромно количество рафтове и чекмеджета, където да подреждате дрехите и аксесоарите си. По принцип, гардеробните стаи се изграждат с възможности за съхранение на дрехи по продължение на трите стени, удобно кресло или фотьойл за сядане или пейка с мека тапицерия. Като се има това предвид, спокойно можем да кажем, че гардеробните стаи предлагат най-много удобства и техният дизайн може да бъде изработен по индивидуален проект на клиента и да бъде пригоден за неговите специфични нужди.

Гардеробната стая може да бъде добавена към стаята и отделена от нея с помощта на плъзгащи врати, но също така и с лекота може да обособите отделна стая, ако имате такава в излишък. Гардеробните стаи са изключително елегантно и луксозно решение за всички, които могат да си ги позволят, но специфичните изисквания за пространството ги правят неприложими в малките и по-голямата част от домовете със средни размери.


« Назад към всички публикации